Hur ställer man in bilen över vintern?

Hösten går mot sitt slut och dags att ställa in ”pärlan” eller familjens andrabil för vintern?

Några tips från din personliga Bil-PT.

Bilen bör förvaras i torr inomhusmiljö med riktigt betong golv. Bilen kan stå kallt men att temperaturen är jämn. Hög luftfuktighet med dålig ventilation är risken stor för mögelskador och att metallen oxiderar, både på karossen och exempelvis bilens kontakter/strömbrytare. Jordgolv kommer fukt underifrån och stående i en lada är risken för råttbesök överhängande.

Lämna gärna bilrutorna lite öppna för luftcirkulation.

Andra tips vid vinterförvaring.

Tvätta bilen ordentligt. Smörj in läderklädseln, dörrlås, gångjärn mm.

Byt motorolja och filter. Gammal motorolja kan ofta innehålla slitpartiklar av metall samt kemiska slaggprodukter som kan fräta på motorns delar. När motorn står still en längre tid sjunker dessa partiklar så småningom till vevhusets botten och kan då bilda ett tjockt smutslager.

Pumpa extra mycket luft i däcken
Ett tryck på 2,8 bar brukar vara lagom för att du inte ska få ”ståplattor” i däcken. Flytta bilen ibland lite fram och tillbaka.

Underhållsladda batteriet kontinuerligt. Om din bil är nyare så att den har diverse datorer bör batteriet inte kopplas bort från resten av bilen, då är risken stor att datorerna tappar minnet.
Tanka. En metalltank bör vara full av bensin under vintern för att undvika kondens som kan orsaka rostangrepp. Kylarvätskans glykolhalt är viktig för frostskyddet men också att motorn inte ska korrodera sönder inifrån. Byt gärna kylarvätska. Kolla samtidigt spolarvätskan så det inte är bara vatten.
Om du täcker över bilen så se till att välja ett täcke som andas för att undvika att det bildas fukt under.

Det finns många åsikter om hur det är bäst att ta hand om bilens motor under vintern. En del säger att man ska låta bilen stå still, andra hävdar att man ska starta upp den några gånger i månaden. Värt att veta. Det finns inget som sliter så hårt på en motor som diverse kallstarter. Men om bilen har luftkonditionering kan det ändå vara bra att starta då och då. Detta för att förhindra att packningarna torkar och köldmedium läcker ut. Jag är av tron att starta ibland.

Om du väljer att starta bilen så låt den stå och gå och låta den bli riktigt varm. Lägg i växel och rulla lite fram och tillbaka. Kolla bilens motortemperatur och oljetryck.

Något man ofta glömmer. Kolla upp att din förvaringsplats och lås är godkända enligt din bilförsäkring. Om du förvarar din bil hos någon annan kan det vara bra att ta reda på vems försäkring som täcker om något händer.

Viktigast. Ut och njut i vår igen.
Köp din dröm, njut av investeringen 💫
www.bengtssonbil.se

Royal Swedish Automobile Club – Kungliga Automobil Klubben ( KAK )Hasse MotorsportutvecklingTidningen MotorbranschenMichael BergvallSveriges Fordonsverkstäders Förening – SFVFMagnus Bengtsson#bengtssonbilpremiumselection

Magnus Bengtsson sittande i en Mercedes Benz W111 Coupe

Kontakta mig