Ett stycke bilhistoria

Följ med på denna lättsamma bilhistoria.

”Sista chansen att köpa ny Mercedes-Benz för under 100.000kr” Så löd reklamsloganen gällande slutförsäljningen utav modellen W123 året 1985.

Kunden som beställde denna bil ville inte ha den förgasarmodell som hette 200 och som reklamen hänvisade till. Han vill istället beställa en bil med insprutningsmotor. Ej heller 4 vxl låda utan med 5vxl-låda, tonade rutor, högtalare bak och taklucka med vindavisare var också ett måste. Det betydde den betydligt dyrare modellen som stavades 230E. För en sådan special beställning krävdes handpenning av dåvarande importör Philipsson och leveranstiden blev lång.

Innan leveransen november 1984 monterades stolarna ur bilen för att överdragsklädsel skulle kunna monteras in efter man har sytt upp formanpassade överdrag till just denna modell. Allt för att skydda bilen orginalklädseln. Dragkrok monterades också på innan levernas ifall man skulle behöva dra. Det blev aldrig så dragkroken förblev oanvänd . Papperskorg som var ett orginaltillbehör sattes in vid passagerarens fötter men kom att genom åren användas istället för kartböckerna. Askkoppen blev heller aldrig öppnad då man inte ens behövt använt cigarettuttaget för att ladda sin mobil.

Senast den kördes var sommaren 2015. Därefter ställdes den in i varmgarage. När jag nu fick äran att köpa bilen så efterfrågade jag tidigare kvitton från reparationer som kuriosa och skapa en bilpärm. Men som svar fick jag av den äldre gentlemannen. – Jag har inga kvitton på reparationer. Bilen har aldrig gått sönder. Har inte ens lackstift då jag ej fått stenskott och vid senaste besiktning för 5 år sedan så tackade svensk bilprovning att de hade fått äran att besikta en sådan fin bil. Så jag tog inte ens med mej besitkningspapper utan bilen var ju godkänd…

– Sen kör den bara i bra väder och ca 200 mil/ år. Bak kan jag inte minnas att någon har suttit.


Jag som då värderar bilar som förordnas värderingsman åt Sveriges Handelskamrar. Vad kan en sådan stycke bilhistoria idag vara utav värde SEK.?

– Svar: En unik W123,a med låga mil kommer ha en kraftig värdestegring de kommande 5 åren. Ny slogan från BENGTSSON BIL PREMIUM SELECTION skulle vara:


”Sista chansen att köpa en ”ny” W123,a för under 200.000kr.

Kontakta mig