Bengtssonbil Blogg

Lite spaning på bilbranschen!

Lite spaning på bilbranschen.

För drygt två år sedan införde Sverige ett nytt system för fordonsskatter, det så kallade bonus-malussystemet. Under 2020 fick staten in otroliga 16,7 miljarder.

Nu visar en granskning att bonus-malus systemet ändå gått back med 674 miljoner kronor på bara två år. Det för utbetalning för bonusbilar vida överträffar intäkterna från malusbilarna.

”men det betyder ”?
För att systemet ska fungera framåt och inte kolapsa borde alltså kunden köpa eller läs återförsäljaren sälja mera malusbilar 2021? Annars är förlorade skatteintäkter uppe snart i svindlande 1 milijard innan året är slut.

Eller ska importören ta in färre bilar med kommande bonusutbetalningar för att se till att Sverige får in nödvändiga skatteintäkter?

Ser man det på detta annorlunda vis gör inte kommande bilköp eller nytt bonus-malus system helt lätt. Vad som alltid blir fel är dessa ständiga förändringar.

Tänk att bilköparen ofta har sin bil under en period på 36mån plus ca 2-5 mån leveranstid utöver det.

Sen nu i april träder ännu en ny höjning av malusbilarnas fordonskatt igen.

Kom ihåg att tanken var att när systemet lanserades skulle det vara självfinansierat..

Källa: transportstyrelsen

Bild: Magnus Bengtsson

#bonusbilar#bilvärdering#bilkonsult#bengtssonbil

Bilspaning för efter årets första månad 2021

Lite spaning på bilbranschen.
Vi läser från branschen efter första månadens registreringar en ökning av lätta lastbilar med 83% samtidigt som det skrivs fortsatt trögt?

2020 minskade nyregistreringarna av lätta lastbilar i Sverige mest i hela Europa. -42,4 % vs EU snitt -17,5%.

Anledningen är den enorma förregistrering som skedde i december 2019 som skapade en låg registreringssiffra jan 2020 som nu vs 2021 betyder ökning med enorma + 83%.
Redan här har man tappat de flesta att förstå. Allt blev extra tydligt idag då jag ska tala inför en grupp som inte har bilen i sin vardag och sökte personlig bil-PT 2021.

Skatteförändringar (Bonus-Malussystem), nya beräkningar (WLTP) etc omöjliggör all analys och förståelse. Vad värre är att jag tror är dessa införanden kommer bli kontraproduktivt. Att man väljer köra ut varor och tjänster i sin gamla skåpbil. Annons: Utkörning 900 kr. Alt +500 kr om du vill att vi ska köra ut din hemleverans med vår skåpbil köpt efter 1 april med ännu högre fordonskatt.

Samma gäller för personbil. Den stora osäkerheten kring de förändringarna som sker kommer bromsa den uppgång utav laddbara fordon som sågs förra året Det samtidigt som branschen öser ut nya laddbara modeller.
Källa: Bil Sweden
#bengtssonbilpremiumselection#bilkonsult#bilvärdering

Bedömnings skala jag använder på Young timer bilar. Alltså bilar från 70, 80 och 90 talet.

Bedömnings skala av skick jag använder på så kallade youngtimers. Bilar från 70,80 talet.

Jag använder som det gamla skolbetyget 1-5 vilket är välkänt för de allra flesta som har dessa typer av fordon att följa och förstå.

Bedömning 1: Jag och alla skulle se en risig bil, nästan en skrotbil. Ett renoveringsobjekt eller donator bil/reservdelsbil. Går kanske att starta men ej körbar på väg. Delar kan vara delvis/helt demonterad. Delar skulle kunna fattas. 100 tals timmar och stora investeringar kommer att krävas för att detta fordon skall bli körbart igen. Anledning till att börja renovera en bil i bedömning 1 kan vara en speciell bil och historia. Ex en rostig Mercedes 600, Ferrari från 70-80 talet eller bil med känd tävlingshistorik. Annars låt bli.


Bedömning 2: Ett renoveringsobjekt men som ändå är komplett. I behov av reparation, renovering, rostlagning, lackering, ny klädsel och stor service av bromsar och drivlina. Oftast mer skadad när detaljer har tagits bort. Oftast bilar som har stått i någon lada i 20 år och glömts bort men var okey när de kördes in. Oftast genomrostad i kaross och bärande detaljer. Börja renovera om bilen är en klassiker. Tänk på att en arbetstimme på en unik bil kostar samma som en arbetstimme på en mer vanlig modell.


Bedömning 3: En bil i bruksskick som funkar och går. Rost kan finnas i detaljerna men får ej vara rostig så det syns. Fullt körbar, men mindre på annan mekanik kan finnas. Vanligt ej fungerande AC. Bör klara en besiktning med mindre service innan. En riktigt helrekond med klädseltvätt, motortvätt, helpolering, motorservice så får man en kul sommarbil att åka med utan att behöva vara jätterädd om men ändå uppleva nostalgin. Bilträffar och nöje. Bra val. De allra flesta fina bilar på bilträffar är bedömning 3.


Bedömning 4: Detta fordon är i mycket bra skick. När man i folkmun säger ”att den är jättefin” ser ut som ny, går perfekt etc så brukar det vara nivå 4. Reparationer och all lackerings arbete och andra förbättringar har utförts av fackmän och är noggrant dokumenterat. Inga delar fattas och bilen är rostfri. Motor och växellåda fungerar perfekt. Inga synliga defekter och all mekaniska detaljer så som AC, elhissar, farthållare är väl fungerande.


Bedömning 5: Detta är en youngimer som är i alla bästa möjliga skick. Står på museum. Här läser vi beskrivningar som nyskick. Allt finns och är dokumenterat. Extremt lite mil. Allt är renoverad till nyskick eller original men ser ut som nytt. Alla chassinummer, motornummer, handlingar, service dokument och kvitton. Allt är original och intakt från ny. Bra och dokumenterad historia. Väldigt få bilar uppnår detta skick. Säljs oftast via entusiast bilsmässor med 7 siffriga belopp. I euro eller dollar…

För att ge ett exempel på prisspann på en bil från tidigt 80 tal Mercedes 500SEC serie 1 i skala 1-5

  1. 5000-25000 kr
  2. 25000-70.000kr
  3. 70.000- 150.000kr
  4. 150.000-450.000kr
  5. 450.000 –

BILVÄRDERING

Vad är bilen värd?

Mitt korta svar. Olika beroende på betraktarens ögonen och anledning.

Bra att veta är exempelvis vid en diskussion om värde vid inlösen mot sitt försäkringsbolag har man alltid på begäran rätt till en oberoende värderingsman att uttala sig.

Andra exempel där ett giltigt underlag från Sveriges Handelskammare är vanliga att begära in är vid ex skilsmässor, dödsbo, konkurser, utköp från företag till förare etc.

Obs. värderingsmannen måste vara förordnad av Sveriges Handelskammare.

Magnus Bengtsson är förordnad av Sveriges Handelskammaren till besiktnings-/värderingsman fordon.

Kul exempel: Vad är värdet på bilen på bilden?
Tror de allra flesta , kanske 9 av 10 skulle säga 0 kr.
Jag skulle gärna betala 250.000kr om bilen har matching Numbers och full historik och vi förutsätter att den fortfarande har motor och växellåda intakt.

Väl mött vid behov. Inboxa mb@bengtssonbil.se

Lite spaning på bilbranschen och lätta lastbilar 2021

I diskussionerna om nya tjänstebilar nya regler glömmer vi oftast lätta lastbilens försäljning av ca 40000-50.000 fordon per år.

Kan lätta lastbilar bli grönare…? och vad händer om förslagen gällande fordonsskatten träder i kraft som tänkt 1/4 2021?

Många lätta lastbilar är idag energisnåla dieslar. Många med stor samhällsnytta. Inte minst för varutransporter. Flera godkända även för HVO 100. Dock utan att omfattas av låg skatt.

Ett exempel: Använder Citroen efter jobbat som Sverigechef för märket i många år och kan det. Gäller de flesta andra märken på liknande sätt

Citroen Berlingo HDI 100 hade i fordonsskatt 30/6 2018 1155kr/år.

När samma företaget ska byta till en ny likadan bil 3 år senare är skatten 9412kr/år.

Om man på sin leasingkostnad ska addera till 1000kr till per månad x 36 månader bara för skatten! Blir mycket pengar
-Kan det betyda att förnyelsen av vagnparken bromsas nästa år?
-Att man istället förlänger leasingavtalet?

-Minskar sin vagnpark och anställda?

Rimligt eller inte? Man kan väll ändå säga att bonus-malus systemet slår hårt mot lätta lastbilar och jag själv är inte så säker att det främjar försäljningen av nya 2021. Köp gärna hjälp och bolla tankar och ideér innan köp.

#bengtssonbilpremiumselection #bonusmalus #bilvärdering #bilkonsult