Bengtssonbil Blogg

Ge skrotningspremien till privatpersoner istället!

Bengtsson Bil Premium Selection AB blir intervjuvad av Sveriges verkstäders riksförbund och Maria Eriksson. Intervjun i sin helhet kan läsas nedan.

Inte en enda kommun har ansökt om skrotpremie på 5 000 kronor för att ta hand om dumpade avställda bilar som ska köras till bildemontering. Magnus Bengtsson, vd på Bengtsson Bil Premium Selection är inte förvånad. – Ge premien till privatpersoner istället så ska du få se på kö till bildemonteringen!

Det står 1 319 759 avställda personbilar och dräller någonstans i Sverige enligt statistik från Transportstyrelsen. Det är 25 procent, alltså en fjärdedel, av den rullande vagnparken på 5 112 722 bilar. Att ha bilar stående kan innebära miljöproblem med exempelvis läckande olja.

Magnus Bengtsson, med över 30 år i branschen, påminner om att det därtill finns i runda slängar 500 000 bilar som är påställda men äldre än katalysatorn, abs-bromsar och krockkudde.

Det är nu drygt ett år sedan som SBR, Bil Sweden, Bil Retur och Stena Recycling skrev ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth, finansminister Magdalena Andersson och dåvarande miljö- och klimatminister Isabella Lövin och bad om att få igenom en ersättning för kommunerna att kunna söka från Naturvårdsverket. 

Från den 1 september i år får kommuner 5 000 kronor per bortforslat fordonsvrak som ett sätt att ta hand om alla dumpade bilar runt om i Sverige och forsla dessa till en bildemontering. 

Men hittills i år har inte en enda kommun ansökt om ersättningen, något som kan bero på långsam hantering av myndigheten. Naturvårdsverket låter meddela till Fordonsproffs att man varken lagt upp ett ansökningsformulär eller fått igång ett ärendehanteringssystem. Detta ska först finnas på plats i mitten av november, enligt en handläggare på finansieringsenheten.

Oavsett den rent administrativa förseningen tror inte Magnus Bengtsson att intresset är stort.

– Det är ett häpnadsväckande korkat förslag att ge kommunerna pengar för att skrota bilar. Det är den som äger bilen som kan ha viljan att skrota bilen för att uppdatera den till en lite bättre bil, kanske någon med just abs-bromsar, krockkuddar och som inte är lika miljöfarlig, säger Magnus Bengtsson.

Bilskrotningspremie är förstås inget nytt. Fram till 2007 fanns det en premie, men den togs bort samma år som man införde ett producentansvar. Därefter kom färre bilar till återvinningen. 

Magnus Bengtsson menar att det är viktigt att skilja på gamla bilar som sparas för att de är veteranbilar, och bilar som bara är gamla. 

– Kan man få 5 000 kronor för att bli av med den gamla bilen och därefter köpa en lite bättre bil och på så sätt få en bil med krockbalkar, krockkudde i ratten, katalytisk avgasrening, få mindre risk vid en kollision och dessutom få en bil som är bättre för miljön är det något som alla vinner på. 

Tror du att det hade blivit större intresse för ersättningen om pengarna betalades ut till privatpersoner? 

– Ja, absolut. Det skulle vara kö till bilskroten. Och fler gamla bilar som bör skrotas hade tagits om hand, säger Bengtsson.

Bilbild. Bengtsson Bil Premium Selection sponsrar STEC´s safety car. Mercedes Benz SLK

Lite spaning på bilbranschen

Veteranbilar som blir klassade som miljöfarligt avfall.

Hur kan det bli möjligt?

Motorhobbyn idag sysselsätter många engagerade entusiaster för att bevara kulturarv. Motorhobbyn av olika bilar ålder och skick är en viktig del i vårt samhälle tycker jag.

Den så kallade hobbyn har även uppgift i att bevara motorhistoriska arv.

Sen är bilismen en viktig del i hela vårt välfärdssamhälle.

Värt att veta är att entusiasterna söker med ljus och lykta efter objekt för att sedan renoveras till värdefulla samlarbilar.

Av någon anledning har enskilda tjänstemän vid länsstyrelsernas miljöskyddsavdelningar fattat beslut om att renoveringsobjekt inte får importeras utan ska betraktas som miljöfarligt avfall och därmed bör skrotas. Beslut som dessa får inte fattas utan kunskap om fordon.

Naturligtvis ska vi värna miljön men de här besluten har ju inget med miljöhot att göra.

Källa: Bengtsson Bil Premium Selection AB eget tyckande.

Independent car inspector and valuer by the Swedish Chamber of Commerce 2021

For your information

I am appointed independent car inspector and valuer by the Swedish Chamber of Commerce 2021.

With more than 30 years in the automotive business I will help you to give an independent value certificate of your company car, used vehicles or collect car as youngtimers.

It could be private matters, Insurance matters, legal matters, family matters etc.

Welcome to contact me if needed for further consultation. Before it is to late…

Magnus Bengtsson värderar en R107 åt en bilhandlare av premium bilar

Yours Sincerely, Magnus Bengtsson
www.bengtssonbil.se

80-talet var en tid då en bil fick vara en dröm

Det finns de som samlar på bilar. Sen finns det de som samlar bilar från vissa årtionden. Och de som samlar på ett visst bilmärke. Sedan finns det de som samlar på ett märke i kombination med specifik kunskap om årtalen som young timers, ett begrepp i samlarkretsar för 70-, 80- och tidiga 90-talsbilar.

Tas steget vidare för att samla på färg, specifika färgkoder, broschyrer och miniatyrbilar i skala 1:43 och kan hästkraftantalen på de olika motorer som salufördes i Sverige under eran saknas namn på nördarna.

Jag hör till den gruppen. Jag vurmar över 80-talsbilar, för det specifika tänk de stod för och den nostalgi de skapar hos mig. 

80-talet var en tid då en bil fick vara en dröm. Då varumärken stod för olika saker. Själv anser jag att Mercedes från dessa tider var bättre än andra bilmärken, att ljusgröna är finast och allra helst de med samma färgkod. 

I dag är moderna bilar alla desamma i olika skal.

Min resa började hos Philipsons, som då var importör för Mercedes i Sverige, där jag tvättade bilar. Allt för att tjäna egna pengar för att i framtiden kunna ha råd att köpa en valfri Mercedes. En vanlig fredagseftermiddag kunde disponenten komma och droppa nyckeln på skrivbordet och säga ”Bengtsson, tvätta och tanka min bil inför helgen”. Att då få glädjen att provköra, se hur fort bilen gick och drömma sig bort för en stund såg jag som en skattefri löneförmån. 

Ett annat minne är min första arbetsbeskrivning vid iordningställande av en begagnad bil inför leverans. Det var tydligt uttalat att om tiden var knapp inför leverans skulle tre saker ej få förbises: 1. Putsa stjärnan och grillen så den glänser. 2. Tvätta vänster insteg noggrant och skaka av gruset från gummimattorna. 3. Inte glömma att tömma askkoppen från aska och fimpar.

Vid mitten av 80-talet smyckades ungdomsrum av planscher, oftast av en popgrupp som följt med någon tidskrift. Själv hade jag en bild från en bilbroschyr från Stockholms Bilsalong som drog cirka 250 000 besökare under elva fulla dagar. En blåsvart metallic Mercedes 190E 2,3-16 Cosworth med fabriksmonterat spoilerpaket. Bilen hade körts 5 000 mil i sträck med en genomsnittsfart av 247,94 km/h. Augusti 1983! Tolv världsrekord var ett faktum.

Den coolfaktor och ouppnåeliga önskan att få äga och köra en sådan bil skulle kanske kunna jämföras med om en ung människa i dag skulle få testa nästa generation Iphone på Youtube långt före lanseringen.

Jag övningskörde i en ovan nämnd Mercedes där ettans växel låg bakåt, där normalt tvåan ligger på vanliga bilar, och i dag kan jag äntligen njuta av ett eget exemplar i skala 1:1. En dröm har gått i uppfyllelse.

För att förstå de här bilarnas värde då, kan det nämnas att en S-klass 560 SEL V8 med 279 hk vid 80-talets mitt kostade mer än en fin villa i Stockholms burgnaste stadsdelar. I dag kostar en sådan villa 20 miljoner medan en S-Klass kostar drygt 1 miljon. Dessutom kan bilen köpas utan kontanter via privatleasing, medan den förr nära på var som att köpa en rymdraket och casha in allt man hade. När andra bilar gjorde 150 km/h med lite hemlängtan gjorde en fullastad S-klass 560 SEL med fyra personer 250km/h. Som att i dag jämföra en Volvo kombi med en lång vit limousin som sätter två minuter snabbare tid på Nürburgrings Nordslinga. Alltså en helt annan dimension av bil.

Bilar var inte bättre förr, inte någonstans, men de representerar en dröm, en längtan och de var familjemedlemmar. Det är därför jag i dag, 35 år senare, har investerat i min pojkdröm.

Lite spaning på bilbranschen.

Lite spaning på bilbranschen.

Bara rena elbilar kommer att räknas som gröna läs hållbara bilprodukter efter 1 januari 2026, enligt den nya EU-taxonomin som offentliggjordes i dag. Det betyder att alla plug-in-hybrider kommer alltså inte klassas som ”gröna”. Även om tekniken ladd-hybrid är en sorts mellanting så är den ändå en viktig brygga i den totala omställningen mot mer fossilfritt och dessutom en bra sådan. En omställning som enligt mej kommer ta betydligt längre tid än vad experterna verkar tro. Glöm inte att vi har 4,9 miljoner bilar rullande. Majoriteten av dessa är diesel och bensin bilar. Till det tillkommer sen alla avställda bilar, alla lagerbilar hos handlare. De är inte elbilar.

Sammanfattningsvis kan man säga att än en gång går förändringarna för fort och regelverken för biltillverkaren och tjänstebilsköparna blir för korta.

( Jag får nog åka vidare ett tag till i min vita bil.)

Källa:Di
#motorbranschen#tjänstebilsköp